poniedziałek, 10 listopada 2025

Wiedza tubylcza i agroekologia muszą się znaleźć w centrum transformacji systemu żywnościowego

 

Od tysiącleci ludność rdzenna kultywuje zróżnicowane, adaptacyjne i ewoluujące systemy żywnościowe, zakorzenione w głębokich związkach z ziemią, wodą i ekosystemami. Ich tradycyjna wiedza opiera się na zasadach agroekologicznych, kładąc nacisk na równowagę z naturą, gospodarkę o obiegu zamkniętym i równość międzypokoleniową.


Poza zarządzaniem i ochroną jednych z najbogatszych ekosystemów świata, ludność rdzenna jest opiekunem niezliczonych ras lądowych i gatunków starożytnuch – od prosa palczastego w Himalajach, przez açaí w Amazonii, po fonio w Afryce Zachodniej, z których każdy stanowi niewykorzystane źródło składników odżywczych, odporności na zmiany klimatu i zrównoważonego rozwoju środowiska.

Mimo to, ludność rdzenna zbyt często jest pomijana w systemach, które mają na celu żywienie i wspieranie społeczności. Jednym z przykładów, gdzie to wykluczenie jest szczególnie widoczne, ale jednocześnie bardzo istotne, są programy żywienia w szkołach. Integracja rdzennych zwyczajów żywnościowych z tymi systemami nie dotyczy tylko odżywiania. Chodzi o prawa, tożsamość i możliwości ekonomiczne. Dowody wskazują, że programy żywienia w szkołach oparte na wiedzy rdzennej ludności mogą wzmacniać dziedzictwo kulturowe, podnosić jakość diety i wspierać lokalne gospodarki. Brazylijski Narodowy Program Żywienia Szkół (PNAE) jest przykładem tego podejścia – oferuje posiłki dostosowane do kultury indiańskich uczniów, jednocześnie angażując indiańskich rolników jako kluczowych dostawców w ramach programów żywienia w szkołach.

Kobieta ze społeczności Khasi w Indiach prezentuje odmiany ziemniaków. (Zdjęcie dzięki uprzejmości Global Hub On Indigenous Peoples Food System/Flickr.)

Nauka musi wspierać ludność tubylczą, aby jej głos został usłyszany, poprzez słuchanie jej, współtworzenie z nią i umożliwienie jej transformacji systemu żywnościowego. Niedawne badanie przeprowadzone przez Alliance of Bioversity i CIAT pokazuje, że społeczności tubylcze nadal napotykają bariery strukturalne, które ograniczają ich sprawczość, uznanie i włączenie w proces decyzyjny dotyczący systemów żywnościowych. Jedną z przyczyn ich marginalizacji jest brak danych zdezagregowanych, co sprawia, że wyzwania, przed którymi stoją, pozostają niewidoczne w statystykach krajowych, pozostawiając ogromne nierówności nieudokumentowane i nierozwiązane. A tam, gdzie dane są dostępne, dysproporcje są porażające: ludność tubylcza często boryka się z wysokim wskaźnikiem anemii i niedoborów mikroelementów, nawet w krajach o wysokich dochodach.


Jak podkreślono w raporcie Panelu Ekspertów Wysokiego Szczebla FAO dotyczącym zmniejszania nierówności w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia, rozwiązanie problemu luki w danych wymaga inwestycji w zdezagregowane systemy gromadzenia danych, które umożliwią ukierunkowane interwencje żywieniowe, monitorowanie postępów i zapewnienie, że ludność rdzenna nie będzie już pomijana w polityce i interwencjach dotyczących bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia. Przykładem tego jest nasza praca w kenijskim hrabstwie Turkana, gdzie poprzez partycypacyjne tworzenie filmów wideo zaangażowaliśmy społeczności tubylcze, aby lepiej zrozumieć ich nawyki żywieniowe. Współpracując ze starszymi i liderami społeczności, wykorzystaliśmy te informacje do wspólnego tworzenia lokalnych rozwiązań, aby sprostać tym wyzwaniom, takich jak promowanie szkolnych ogródków warzywnych i przywracanie drzew owocowych.


To doświadczenie pokazało, jak ważne jest łączenie badań ze społecznościami rdzennymi, aby zrozumieć stojące przed nimi wyzwania i wspólnie tworzyć rozwiązania na rzecz skutecznej transformacji systemów żywnościowych. Inkluzywność musi stać się standardem naukowej doskonałości. Aby to osiągnąć, potrzebujemy głębszej, bardziej bezpośredniej współpracy ze społecznościami rdzennymi – nie jako biernymi beneficjentami, ale jako równoprawnymi partnerami w innowacjach. Co najważniejsze, musi ona opierać się na dobrowolnej, uprzedniej i świadomej zgodzie (FPIC), zapewniając, że społeczności rdzenne będą w znaczący sposób zaangażowane od samego początku w każdą interwencję, która może mieć wpływ na ich terytoria, będą mogły wyrażać swoje poglądy oraz zatwierdzać lub odrzucać proponowane działania przed ich wdrożeniem, zgodnie z Deklaracją Narodów Zjednoczonych o Prawach Ludności Rdzennej (UNDRIP).

Ważny przykład łączenia tradycyjnej wiedzy i badań naukowych pojawia się na wyżynach Cumbal w Kolumbii, gdzie współpracujemy z ludnością rdzenną, aby utworzyć lokalny bank nasion, który chroni różnorodność rodzimych upraw. Wspólnie budujemy żywy system wymiany nasion i partycypacyjnego zarządzania, który wzmacnia tożsamość kulturową i lokalną suwerenność żywnościową, zapewniając, że lokalne odmiany — dostosowane do wysokości nad poziomem morza i klimatu regionu — będą się nadal rozwijać dla przyszłych pokoleń.


Wreszcie, nauka musi współpracować z krajami, a także instytucjami globalnymi i regionalnymi, aby ustanowić mechanizmy zapewniające znaczące zaangażowanie społeczności rdzennych w proces decyzyjny na wszystkich szczeblach. Dobrym przykładem działań na poziomie krajowym jest Kenia, gdzie Ministerstwo Środowiska, Zmian Klimatu i Leśnictwa zorganizowało niedawno warsztaty z udziałem ludności rdzennej, aby wesprzeć prace nad Trzecim Narodowym Planem Działań w sprawie Zmian Klimatu. Warsztaty stanowiły platformę, na której społeczności te mogły wyrazić swoje priorytety i potrzeby adaptacyjne, zapewniając jednocześnie, że polityka klimatyczna jest zarówno sprawiedliwa, jak i oparta na lokalnych realiach.

Na poziomie globalnym, od 2021 roku, Koalicja Ludności Rdzennej ONZ ds. Systemów Żywnościowych odgrywa kluczową rolę we wzmacnianiu przywództwa ludności rdzennej w zarządzaniu systemami żywnościowymi. Wspierając bezpośredni dialog z decydentami, naukowcami i fundatorami, koalicja pomogła wzmocnić głosy, zbudować potencjał i umożliwić znaczący wpływ na globalne dyskusje na temat systemów żywnościowych.

W obliczu skupienia uwagi świata na Szczycie ONZ ds. Systemów Żywnościowych (UNFSS+4) w Addis Abebie, musimy zadbać o to, aby ludność rdzenna została nie tylko włączona, ale także w pełni uznana za liderów w kształtowaniu przyszłości systemów żywnościowych. Jej tradycyjna wiedza musi być nie tylko ceniona, ale także uwzględniana w sposobie, w jaki projektujemy politykę, finansujemy innowacje i definiujemy rozwiązania.

Droga do odpornych, prozdrowotnych i sprawiedliwych systemów żywnościowych to droga, którą ludność rdzenna podąża od tysiącleci. Podążajmy nią razem – z otwartymi umysłami, ugruntowaną pokorą i wspólną drogą naprzód.



Juan Lucas Restrepo

Autor jest dyrektorem generalnym Alliance of Bioversity International i Międzynarodowego Centrum Rolnictwa Tropikalnego (CIAT).



Tytuł tekstu oryginalnego: 

Indigenous knowledge & agroecology must be at the center of food system transformation 




Zobacz też: 

Pięć sposobów społeczności rdzennych na wzmocnienie bezpieczeństwa żywnościowego na świecie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz